Miről ismered fel a profi esküvőszervezőt?

A hollywoodi álom és a magyar valóság

Köszönhetően a Hollywoodi filmeknek ez a hivatás is bekerült azok közé, amit álom szakmának gondolnak a legtöbben. Évről évre rengeteg fiatal hölgy gondolja úgy, hogy ezt a pályát választja és jelentkezik egy tanfolyamra. Sokan ismertek rá erre a piaci résre Magyarországon, mint tökéletes pénzkereseti forrásra, a tanfolyamokat szervező cégek még inkább adják a lovat a jelentkezők alá, és elhitetik velük, hogy valódi esküvőszervezők lehetnek, ha elvégzik azt. A tanfolyamokat szervező cégek nagyon jól megélnek az emberi naivitásból, és évente akár több száz frissen végzett szervezőcske kerül ki a kezükből, elárasztva a piacot.

Azt hozzátenném, hogy jelenleg Magyarországon nincs szabályozva, hogy ki szervezhet esküvőt. Bármilyen cég vagy egyéni vállalkozó állíthat ki számlát rendezvényszervezésről, miután felvette a rendezvényszervezést a tevékenységi körébe. Meglepő talán, de semmiféle képzettség nem szükséges a szakma gyakorlásához.

Ezektől a tanfolyamoktól a jelentkezők azt remélik, mindent megtanulhatnak a szakmáról és annak elvégzése után máris kész esküvő szervezővé válnak. A való életben szerzett tapasztalat, bizonyos személyi adottságok, (mint a talpraesettség, empátia, türelem, tolerancia, nyitottság, rugalmasság, kommunikációs készség, csapatszellem, logisztikai készségek…stb.) és egyéb átfogó általános ismeretek nélkül azonban egy tanfolyam sem lehet annyira átfogó, hogy képes legyen megtanítani ezt a szakmát. A legtöbb frissen végzett szervező gyorsan elbukik az induláskor, a leleményesebbek azonban készítenek egy weboldalt és Facebook oldalt, majd ott kezdik hirdetni magukat. Ezzel semmi baj nincsen, amennyiben a pár tudja, hogy az illető még kezdő, és ennek tudatában, ezt felvállalva bízzák meg a szervezéssel. Azonban a legtöbben ezt eltitkolják, így az ő felkészületlenségük és bakijaik pedig folyamatosan rontják a szakma hírnevét.

 

Honnan ismerhető fel egy kezdő és egy profi weboldala?

Frissen készített oldala van, amin általában nincsenek fent egyáltalán referenciái vagy csak egy-két esküvőről. A szervezett pár esküvő lehet épp a sajátja vagy a barátnője esküvője. (Egy gyors Facebookos nyomozás után ez hamar kideríthető.) Sokszor modellekkel készített stock képeket használ az oldalon (jobb esetben) vagy másoktól lopott képeket (mivel sajátjai még nincsenek). De láttam már olyat is, aki maga készíttetett saját képeket egy esküvőt szimulálva modellekkel (ez azért nagyon drága és ritka). Ehhez nem kell hozzáértő szem, hogy kiszűrjük mi igazi és mi nem. Elég, ha ennek az információnak a tudatában nézi valaki a weboldalakat, mert akkor észre fogja venni mi valódi és mi illúzió. Szembetűnő még hogy kevés a tartalom egy új oldalon, egy szimpla, egyszerű weboldalt látunk magunk előtt.

Egy profi szervező oldalán a számos esküvői referencia mellett sok egyéb hasznos információt is megtalálsz. Meglepő, de még az is jellemző erre a szakmára, hogy a profik annyira el vannak havazva a munkával, hogy a weboldaluk egyáltalán nem lesz naprakész, mert csupán az ajánlásokból tökéletesen betelik a naptárjuk.

 

Az ajánlatkérés és az első találkozás:

Egy profi szervező válaszleveléből érződik, hogy már nem először ír ilyen levelet, és általában egy személyes találkozóra, vagy ha külföldön éltek, akkor egy Skype beszélgetésre fog invitálni, hogy át tudjátok beszélni az esküvői elképzeléseiteket. A beszélgetésen a kérdéseitekre korrektül válaszol, nem ködösít, a lehető legtöbb információt átadja. Nem izgul, hiszen sokszor volt már ilyen megbeszélése. Felkészülten érkezik, megjelenése ápolt, modora udvarias. A szervező egy saját lista alapján halad a megbeszéléssel, de sokan csak rögtönöznek, mivel rutinból mennek már nekik a kérdések. A beszélgetés során minden fontos részletre kitér, és semmi sem marad ki. Miután elbúcsúztok, tisztán átlátjátok a pároddal, hogy mit várhattok el tőle, és hogy fog kinézni az esküvőszervezés menete, ha megbízzátok. Nem erőszakos, nem akarja mindenáron, hogy megbízzátok, hagy nektek időt dönteni. Egy profi szervező tudja, hogy neki elsősorban mindig a pár érdekeit kell képviselnie, nem a saját stábjáét. Ezt az elvet vallja és ez érezhető is a kommunikációjából. Egy jó szervezőnek fontos a párral való közös szimpátia és az összhang. Ha ezt nem érzitek, nem ő a ti emberetek. Bármennyire is profi, keressetek tovább, mert a végén elégedetlenek lesztek!

 

 

Miért fontos, hogy a szakma elfogadja a szervezőt?

Az esküvők jól szervezett csapatmunkát követelnek meg, és a szervező az, akinek össze kell fognia a csapatot, átadni a legfontosabb információkat és irányítani, amikor szükséges. Az igazi profi szervezők nem véletlenül kitűnő csapatjátékosok, hiszen nem csak a párral, de az esküvői stáb minden tagjával összhangban tudnak dolgozni. Ahogy csak tehetik, segítik az esküvői stáb munkáját. Az esküvőre felkért szolgáltatók követik a szervező utasításait és nem kérdőjelezik meg az általa kapott információkat. Egy profi szervező széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik, hogy az őt választó pároknak a lehető legszélesebb választékot tudja nyújtani. Mindenféle esküvői szolgáltatóból van bőven a palettáján, akiket személyesen is ismer. Ez a szakma egy zárt és szűk kör, ha valaki jó, arról tudnak és elismerik.

 

Összességében elmondható, hogy a mai profi szervezők valamilyen felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, nem esküvő szervezőnek születtek. Az élet több területén kipróbálták magukat (vendéglátás, kereskedelem, idegenforgalom, rendezvényszervezés, szállodaipar), azután váltottak erre a szakmára miután valahogy belecsöppentek az esküvők világába. Nem véletlen, hogy pont ennél a hivatásnál döntöttek: megvan bennük a szakmai elhivatottság és alázat, és ami a legfontosabb: a szakma már elfogadta őket.

Fontos megjegyeznem, hogy ez a cikk kizárólag a saját véleményemen alapszik, jelenlegi ismereteim és tapasztalataim alapján írtam. Nem állt szándékomban megbántani a frissen végzett esküvő szervezőket. Nincs rálátásom a valós tudásukra, nyilván vannak köztük is kivételek, akik szép jövő előtt állnak. Azonban szakmán belül sokszor elhangzik a „Megint véget ért egy tanfolyam?” c. kérdés, nem véletlenül. Amikor a frissen végzettek próbálgatják szárnyaikat, annak gyorsan híre megy és ez a szakmánk rossz hírét erősíti sajnos.

Kérlek titeket, alaposan nézzetek körül, és keressétek a Hozzátok legjobban értő esküvőszervezőt! 😉

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés