Hogyan bánj az esküvői szolgáltatóddal?

A legelején leszögezném, hogy nem mindenki egyforma, azonban én úgy gondolom, hogy ha valakivel jól bánunk, akkor az viszonozni fogja. Ha rámosolygunk valakire, nagy valószínűséggel visszamosolyog.

Sokan szeretnek spórolni az esküvőn dolgozó szolgáltatókon, sajnos a legtöbb esküvői helyszín is ezt sugallja, vannak előre összeállított szolgáltatói menüsorok, amik gyakran már a legelső esküvői árajánlatban szerepelnek. Ezek a helyszínek így próbálnak meg jó színben feltűnni a megrendelők előtt, és az esküvői költségvetésből jelképesen kicsit "lefaragni".

Mielőtt gyorsan megrendeljük a "csumpi" menüt a ceremóniamesternek, fotósnak, zenészeknek... gondoljunk bele mit várunk el a megbízott szolgáltatóktól? Hány órát is dolgoznak nekünk? Sok esetben egy fotós például már a készülődéstől velünk van, és egy dj-nek sem este kezdődik a munka, hanem jóval előbb, amikor a szükséges technikát összekészíti....

Ugye mindenki a legtöbbet szeretné kapni, a legjobb szolgáltatást, a legtöbb figyelmet? Elvárjuk, hogy velünk különlegesen bánjanak? Ne felejtsük el, hogy ők nekünk dolgoznak, és egész este (vagy egész nap)  velünk lesznek! Mivel a szolgáltató is csak ember, adok-kapok alapon működik. Egy pici figyelmességgel (neki is adhatunk egy köszönőajándékot, egy üveg bort, süteményt....) , hogy emberszámba vesszük, és hasonlóan bánunk vele, mint a vendégeinkkel, már lehetnek elvárásaink felé, hogy ő is hasonlóképp a lehető legjobbnál egy picivel többet hozzon ki magából. A jó közérzet a szolgáltatóknak is fontos, hiszen egy éhes-szomjas, vagy érdektelen énekes hanga biztosan másképp cseng.... Sajnos ebben a szakmában egyre többet találkozom befásult szolgáltatókkal, akiknek egy esküvő csak egy a sok közül. Tegyük hát egyedivé számukra is, hogy ne csak a futószalagon kínált terméket kapjuk.

Mielőtt félreértene bárki: természetesen elvárható, sőt, elvárom, hogy a szolgáltatók a kialkudott árért a legjobbat nyújtsák. Én csak az ezen felüli extrákról beszélek, a maximumról amit ki  lehet hozni a napból. És nem kell libamájjal etetni mindenkit, ha drága és különleges menüt állítottunk össze a vendégeknek, és nem akarunk 6 fogásos menüvel etetni mindenkit, akkor a vendégeknek kínált menüsorból választási lehetőséget kínálva egy rövidebb menüsort adjunk a szolgáltatóinknak, így már biztosítjuk a komfortérzetüket. Italok: egy szolgáltató ne igyon alkoholt, hiszen ő aznap dolgozik. Azonban az elegendő folyadékbevitel nagyon fontos, biztosítsunk nekik vizet és alkoholmentes üdítőket, kávét, teát korlátlan mennyiségben.

Ültetés: a vendégektől külön, lehetőleg az összes szolgáltatót egy asztalhoz ültessünk. Ha akarjuk, picit térben elkülönítve helyezzük el az asztalukat, vagy a vendégekkel együtt, egy kiesőbb részen, lehetőleg a tánctérhez közel. Arra azonban figyeljünk, hogy az asztaluk ne legyen messze a vendégektől. Ha a zenekar messze ül, akkor hosszabb szüneteket iktathatnak be, hiszen kényelmetlenebb például inniuk.... ha a fotós lemarad egy emlékezetes pillanatról, mert nagyon elszeparáltuk, és épp elment bekapni egy falatot, akkor azt a képet nem készíti el..... ha a hangulat laposodik, és kellene a ceremóniamester, hogy bedobja magát, de nem tud időben reagálni, sokan korán hazaindulhatnak.... és ugye aki szem előtt van, az nem lazsál. 😉

A képen egy valós szolgáltatói menü látható Budapest egyik leghíresebb éttermében, a helyszín nevét külön kérésre elárulom, de itt nyilvánosan nem szeretném megjelölni.

Remélem megszívlelitek a tanácsomat, és kívánom, hogy valóban visszakapjátok azt a pici pluszt, amit adtok.

Ui: sajnos a pincérek között is sok a befásult ember, akik szezon végére már mosolyogni is elfelejtenek. Ha nyáron van az esküvőnk, egy kis meglepetéssel felrázhatjuk őket is. Nem nagy feladat megtudni hányan fognak dolgozni aznap az esküvőnkön, talán még a kereszt nevüket is meg lehet tudni előre. Egy előre átadott csokival vagy köszönőajándékkal is kedveskedhetünk, mellé egy pár soros köszönőlevélkével megteremthetjük a különleges bánásmód alapjait.

Tudom, ezek egyesek szerint felesleges pénzkidobások, a cikkem nem is nekik szól! 😉