Facebook esemény az esküvőhöz

Érdemes elgondolkodni miután kimentek az esküvői meghívók, és értesültek a vendégeink a nagy hírről, hogy az esküvőnknek létrehozzunk egy Facebook eseményt. A meghívók átadása / kiküldése után sokaknak rengeteg kérdése támad hirtelen. A meghívó nem arról szól, hogy egy több oldalas információs brossúrát adjunk át, de valahogy a kérdéseket mégis meg kell válaszolnunk. Ezen a kérdések megválaszolására remek felület lehet a közösségi oldal. Sokan személytelennek tartják, de lássuk be, jó oldalai is vannak: könnyen és gyorsan eljuttathatjuk a legfontosabb információkat, amiket telefonról bárhonnan elérnek, akár úton az esküvőre az autóból is. Egy jól szervezett esküvő fontos része lehet egy jól felépített Facebook idővonal az eseményhez. Ha a vendégeink 30%-a elolvassa a bejegyzéseinket már épp elegen lesznek, akik tudják a legfontosabb tudnivalókat, és segítik a többieket aznap. Ezzel az aprósággal csökkenthető a rizikó, hogy valaki elkéssen, vagy eltévedjen, lemaradjon valamiről és kicsit segít ráhangolódni a Ti napotokra. Az esemény beállításai testre szabhatóak, így megoldható, hogy csak az ott meghívottak láthassák a bejegyzéseiteket.

Hozzunk létre egy új eseményt, hívjuk meg rá vendégeinket. Ne felejtsük el meghívni az esküvőn részt vevő szolgáltatókat (fotós, videós, ceremóniamester) sem, hiszen ők is tudhatnak meg így fontos információkat az esküvőtökről!

Facebook témák, amiket ki lehet postolni az esemény létrehozása és a vendégek meghívása után: (Nem sorrendben vannak!)

1. Valami személyes, kettőtökről: pl: rövid történet rólatok, mikor ismerkedtetek meg, hogy történt a lánykérés, mik a terveitek. Csak 3-4 sor, lehet vicces is, ami hozzátok a leginkább passzol. Miért pont aznap, ha valamihez köthető az esküvő napja, vagy miért pont ott, ha helyhez köthető...
2. Az esküvő helyszíneinek bemutatása:
a, a templom bemutatása - címe, Google map, megközelítése, parkolás, kép a templomról, atya bemutatása
b, a polgári helyszínének bemutatása, címe, Google map, parkolás, kép a helyszínről, anyakönyvvezető / szertartásvezető bemutatása, kép róla esetleg....
c, a vacsora helyszínének bemutatása, címe (ha több terme is van, annak a nevét is adjuk meg) , Google map, megközelítése, parkolás, kép róla - külső-belső, dohányzás hol lehetséges.
3. Találkozó időpontja, mikor hol, mi a legkésőbbi időpont, amíg érjenek oda. Lesz-e welcome inni / enni való, mire készüljenek az emberek. Pl: itt gondoljunk az idősekre - hová tudnak leülni, gyerekesekre, vagy akár a nagy melegre, esetleg rossz időre is-ha esik hova menjenek.
4. Szertartás: egy kis illemtan, szokások, kinek hova kell ülni (oldalak), mennyi ideig tart, kérés: ne fotózzanak a vendégek, mert van profi erre felkérve, és zavaró ha sok telefonfejű ember lesz a képeken..... Esetleg kép a szertartás helyszín belsejéről, hogy vizuálisan el tudják képzelni hová üljenek. Nagyon csúnya a képeken, mikor az első sorok foghíjasan tátongnak és hátul meg zsúfolódnak az emberek.
5. Öltözködés: segíthetjük az embereket, hogy milyen színek fognak aznap dominálni a dekorációban, és egy kép a vacsora és buli helyszínének belsejéről is jó lehet, hiszen sokan gondban vannak ilyenkor, hogy mennyire kell kiöltözniük. A fehér tabu színnek számít akkor, ha a menyasszony fehéret visel. A menyecske ruha színét is megmondhatjuk, hogy ne minden nő pont olyan színbe öltözzön, ha lehet.
6. Érdemes a kedvenc zeneszámokra is rákérdezni, pl hogy mi az a szám, amit ha meghallasz biztos felállsz táncolni? Dj-nek vagy zenekarnak nagy segítséget nyújthatnak ezek, hogy biztos jó buli legyen.
7. Esküvői menü: van-e ételallergiája valakinek. Cukorbetegség, szigorú diéta...stb. A legtöbb helyszínen lehetőség van speciális ételt endelni nekik, csak időben kell szólnunk. Gyakori hiba, hogy elfelejtjük megkérdezni, ők meg elfelejtenek szólni. Kérdezzünk rá itt! Gyerekeseknél felmerülhet, hogy etetőszék kell a kisgyermekeknek. 1-3 év között számíthatunk erre az igényre. A vacsora menüjét pl. itt megoszthatjuk. Egy képpel esetleg megspékelve, hogy vizuálisan is elindítsa a vendégeink fantáziáját.
8. Kedvenc italok: kérdezzük meg, mit szeretnek inni, ha buliznak. Lehetőség van kérdés feltevésre és hozzá fix válaszok megadására. Így segíthetnek eldönteni, hogy melyik bort válasszuk a menühöz, vagy milyen típusú röviditalokat rendeljünk / szerezzünk be, és pláne, hogy milyen arányban és mennyiségben. Az italválaszték összeállítása egy igazi közös csapatmunka lehet így, amiből mindenki kiveheti a részét.
9. Ültetésrend: ezt is kiposztolhatjuk, már ha nem titok és meglesz időben. 🙂 Ez mindig egy nagy és nehéz feladat. Legalább mindenki megnézi előre és nem értetlenkedik, hogy hova üljön. Vigyázat! Elképzelhető, hogy privát üzeneteket fogtok kapni utána, hogy valaki csere-berélni szeretne..... Érdemes az utolsó pillanatban közkinccsé tenni, vagy viccesen mellé írni, hogy ez már kőbe vésett ültetésrend. 😉
10. Az esküvőn résztvevő szolgáltatók bemutatása: ceremóniamester, zenekar / Dj, fotós, videós, esküvőszervező, dekoratőr...stb. Bemutathatjuk őket együtt, de akár külön-külön is, hiszen biztosan lesznek olyanok, akinek a közeljövőben lesz az esküvője, és ha jó tapasztalatuk lesz, akkor majd megkeresik őket. Így könnyen elérhetővé tehetjük nekik az esküvőnkre felkért szolgáltatók honlapját, nevét...stb. Ennek örülnek a leendő házasulandók és a szolgáltatók is biztos megköszönik, ugyanakkor legalább mindenki tudja ki kicsoda és talán nem a videóst hívják ha készítsen egy közös képet róluk. 😉
11. Esküvői időjárás (2 -3 nappal az esküvő előtt kb.) nézzük meg, és osszuk meg a vendégekkel. Nekünk evidens, hogy esküvő előtt minden nap megnézzük, de a vendégeinknek megvannak a saját gondjaik, ne aznap derüljön ki számukra, hogy amit kiválasztottak ruhát, az mégsem lesz jó... Ugye ismerős nektek is a mondat: "nincs mit felvennem, most mi lesz"
12. Nászajándékok: ez is egy jó téma, de ugyanakkor kényes is. Sokan nem kérnek semmit, vagy csak pénzt, de vannak akik még örülnének ajándéknak is. Megoszthatjuk gondolatainkat, vagy ha cikinek tartjátok, kérjétek meg a legjobb barátot / barátnőt, hogy tegye fel ő ezt a kérdést nektek, hogy mindenki lássa és majd válaszoltok rá. Meg lehet mondani, hogy igazából egy nyaralásra gyűjtötök, egy szép képpel illusztrálva, vagy akár azt is, hogy "mindennek örültök, ami egy borítékban elfér. "
13. A meglepetés a "párnak" is egy post lehet, hátha vannak barátok, akik szívesen poénkodnak, szervezkednek. Ezt a kérdést tegye fel egy jó barát, ceremóniamester vagy az esküvőszervezőtök, és keressék meg őt privátban a lelkes jelentkezők. Persze csak a jó ízlés határain belül szabad bármi poénnal készülni, és mindig legyen szem előtt, hogy a nap fényét emelje, emlékezetessé tegye a meglepetés, és semmiképp ne rontsa azt! Ami kellemetlen lehet a párnak, azokat inkább mellőzzük.