Esküvői meghívók – és amit jobb, ha tudtok.

Az esküvői meghívók kapcsán van pár dolog, amit jobb, ha tudunk. Igyekeztem összeszedni nektek, ami eszembe jutott.

Mi kell, hogy feltétlenül szerepeljen rajta?

A ti nevetek: írhattok teljes nevet vagy csak keresztnevet, esetleg beceneveket.

Az esküvőtök dátuma: év, hónap, nap

Az időpont(ok): fel lehet tüntetni az egyes események pontos időpontját, a legfontosabb eseményeket, vagy csak a legelső esemény időpontját, amikorra a vendégeket várjátok. Én csak a legelső időpont feltüntetését javasolnám. A lényeg, hogy egy időpont mindenképp szerepeljen.

Az esküvő helyszíne. (A polgári szertartás helye, a templomi szertartás helye, a vacsora helyszíne, vagy csak a legelső helyszínt tüntessük fel, ahol a vendégekkel először találkoztok. Pontos címet ne felejtsünk el megadni, és ellenőrizzük is le mindig! Hogy aki GPS-el jön, mert nem ismeri a környéket, az is odataláljon.)

Nem szükséges, de szokás egy-egy idézetet is ráírni, ami a leginkább jellemez titeket. Erről írtam egy másik cikket, amit itt olvashattok el, valamint gyűjtöttem nektek több mint száz idézetet, amit innen tudtok letölteni.

Egy példa a meghívó szövegére: Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk az "én sose adom be a derekamat fejezetnek" és 2014. október 4-én önként és dalolva összeházasodunk. Ezúton meghívunk, hogy szem és fültanúja legyetek annak, hogy 17:00 órakor a Gundel Étterem Andrássy termében örök hűséget fogadunk egymásnak. Azt követően féktelen mulatozásba kezdünk.  Cím: 1146 Budapest Gundel Károly út 4.

Több meghívó mintaszöveg letölthető innen.

 

Hova írjuk, ami nem fér el a meghívón? Mi az, amit ne a meghívóra írjunk?

A legjobb erre egy betétlap, vagy kísérőlevél, amit a meghívó borítékjába, a meghívó mellé be tudtok tenni.

Ha egy fix határidőre kell, hogy beérkezzenek a a visszajelzések, akkor azt ide írhatjuk például. Szállásfoglalásnál, transzfer rendelésnél, de még a vacsora létszámnál is figyelnünk kell a dátumokra, hogy hova mikor kell végleges létszámot mondanunk, és meddig módosítható az kötbérmentesen. Elúszhatunk nagyon a költségekkel, ha ezt nem tartjuk észben, és az utolsó pillanatig halogatjuk a visszajelzéseket. Illedelmesen, de szabjunk egy határidőt, így sok kellemetlenségtől és kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Ha az esküvő menetrendjét szeretnénk ismertetni, akkor azt ne a meghívón soroljuk fel, inkább kiegészítő információként a betétlapra írjuk. Azonban nem javaslom, hogy túl sok információt megadjatok előre, főleg ne időpontokat, mert akkor az egész nap stresszes lehet a vendégeknek is és nektek is. Ha esetleg csúszás van és tartani akarjátok az időpontokat az feszültséget kelthet.  Inkább adjatok meg kevesebb információt a vendégeknek és egy jó ceremóniamester vagy vőfély majd dinamikusan levezényli a nagy napotokat.

Ha az esküvőnek több helyszíne van, a pontos címeket érdemes lehet egy kísérőlevélben megírni a vendégeknek. Mielőtt ők kezdenek el a neten szörfözni és esetleg rossz címet írnak fel.

Ha szállást is biztosítunk vendégeinknek, akkor a szállodai check in és check out idejét is érdemes tudatnunk velük, a szálloda címén és telefonszámán kívül. (Gondoljunk a lemondásra is, hogy az utolsó pillanatban minél kevesebb dologra kelljen nektek figyelni.)

Ha transzfert biztosítotok azoknak, akiknek nincs autójuk, vagy idősek, külföldről érkeznek vagy csupán többen egy városból érkeznek egy másikba, akkor a transzferrel kapcsolatos információkat is érdemes megírnunk a meghívó mellé, mielőtt megijednek azok, akiknek nehézkes lenne transzfer nélkül eljutni az esküvőtökre.

Ha van dress code: például egy tematikus esküvőt álmodtunk meg, akkor kihagyhatatlan, hogy a vendégeink is annak megfelelően öltözzenek, és ezt tudatnunk kell valahogy. "Más célú felhasználása": ha megadunk dress kódot, azzal elkerülhetjük, hogy Mari néni ne a 100 éves kedvenc pipacsos ruhájában jelenjen meg, ami már akkor is kiment a divatból, amikor vette, és mellesleg borzalmasan is áll rajta...

Személyesen adjuk át vagy postán küldjük ki?

Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy sokkal jobb, ha lehetőségünk van a meghívókat személyesen átadni. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen remek alkalom családunk, barátaink és rokonaink felkeresésére, egy-egy személyes beszélgetésre, mikor szeretteink kicsit bepillanthatnak az életünkbe és néhány extra információt oszthatunk meg velük az esküvő kapcsán. Olyanokat, amiket esetleg nem szeretnénk feltétlenül leírni. Egy személyes átadás után sokszor megkérdezik a meghívottak, hogy mit vigyenek magukkal ajándékba, tudnak-e segíteni valamiben, vagy hogy hogy készüljenek a nagy napra, milyen ruhában menjenek...stb. Egyszerűbb egy rendhagyó szertartásra személyesen felkészíteni a násznépet. (Például januári kültéri szertartásra.)
Ha maradunk a postázásnál, akkor érdemes megkérdezni a postán, hogy kb. melyik nap kézbesítik, és pár nappal utána felhívni a meghívottakat, hogy megérkezett-e a levelünk.


Mikor küldjük ki a meghívókat a vendégeknek?

Legtöbb esetben 2-3 hónappal az esküvő előtt küldjük ki őket, de az is gyakori, hogy fél évvel előbb elküldik. Mivel minden esküvő más és más, így erre nehéz fix időpontot mondani. Ami biztos: miután az esküvőnk helye és ideje már letisztázódott, utána tudjuk megszerkeszteni a meghívónkat. Ha a vendégek más országokból érkeznek, akkor több idő kell az utazás megszervezéséhez, mintha mindenki egy faluból / városból érkezik. Ha az esküvőnk dátuma kedvelt vakációs időpont, szintén érdemes elgondolkozni a korai kiküldésen, nehogy arra az időpontra tervezzenek vendégeink nyaralást. És ne felejtsük el, hogy  vannak munkahelyek, ahol év elején le kell adni előre az éves szabadságigényeket, ez még egy érv a korai kiküldésre.
Ha nem vagyunk ennyire gyorsak és magabiztosak, és a pontos helyszín és időpont még nem kristályosodott ki, de a dátumunk fix, akkor érdemes egy elő meghívót küldeni fél évvel korábban, és csak 2 hónappal az esküvő előtt a végleges meghívót. Ezt save the date meghívónak is hívják. Bővebben itt olvashatsz róla.


Mit tegyünk, ha nem mindenkit szeretnénk elhívni a szertartás utáni  vacsorára?

Én nem javasolnám nektek, hogy több embert hívjatok meg a szertartásra, mint a vacsorára, de vannak esetek, amikor az elvárás és etikett ezt mégis megköveteli. Ez egy egyszerűen megoldható probléma. Egy alap meghívót készíttetünk, amire csak a szertartást írjuk rá, és egy betétlapra írjuk, hogy: "Szeretettel várunk a szertartás utáni vacsorára, amit xy-órától a XY Étteremben tartunk." Ha már ilyen helyzetben vagyunk, akkor egyszerűbb a helyzetet a nap folyamán kezelni, ha a szertartás és a vacsora helyszíne nem egyezik meg. Ilyenkor a szertartás után aki hivatalos a vacsorára, az elindul oda, aki pedig nem, az hazamegy. Azonban, hogyha egy helyen van mindkettő (vacsora és szertartás), akkor valakinek meg kell oldania a szituációt. Ebben az esetben érdemes több időt hagyni a vacsora és a szertartás között, így akit nem hívtunk el, az majd egy rövid csevegés után úgyis hazamegy.  De legyünk előrelátók, és keressünk egy alkalmas embert, aki szükség esetén illedelmesen megkéri a vendégeinket, hogy aki hivatalos a vacsorára, csak az maradjon ott.

Hogyan mondjuk meg a meghívottaknak, hogy nászajándékba pénzt szeretnénk kapni?

Nagy dilemma, hogy hogyan mondjuk ezt meg a meghívott vendégeknek...

Egyik módja, hogy a meghívó mellé egy frappáns versikét írnak. Gyűjtöttem nektek párat, itt megnézhetitek. Ennek az a veszélye, hogy valaki megsértődik és dacból nem pénzt ad, vagy el sem jön, esetleg kevesebb pénzt ad, mint adott volna. De már nem a múlt században élünk, és egyre elfogadottabb ez a felfogás.

Másik lehetőség, hogy személyes átadáskor elmondjátok. Legtöbbször úgyis megkérdezik, hogy mire vágytok, vagy hová lesz a nászút... így könnyű szóba hozni és még csak nem is kellemetlen.

Szerintem az is elég, ha szóltok, hogy tartjátok a hagyományokat, és lesz menyasszonytánc. Ha nem kértek ajándékot, akkor elég egyértelmű, hogy mit "kértek". Ebben az esetben azonban ne írjatok versikét, mert az dupla "lehúzásként" venné ki magát.

Divatos dolog, hogy saját weboldalt készítenek az esküvőnek, ahol van külön rész a nászajándékoknak. Itt mindenki megnézheti, hogy mit szeretnétek. Ide akár egy linket is tehettek a kiszemelt nászútról vagy bármiről, amire gyűjtötök. De lehet, sőt ajánlott mellé apróságokat is feltenni, így aki nem akar pénzt adni, az is talál magának olyan ajándékot, aminek örültök. Lehet akár a kedvenc csokitok is, vagy egy tégla a közös házatokhoz...stb.

Mit tegyetek, ha nem szeretnétek, hogy más is jöjjön, mint a meghívottak?

A meghívókon név szerint hívd meg a vendégeket, így teljesen egyértelmű, hogy csak ők vannak meghívva, és nem kell félned, hogy a legújabb barátnővel / pasival érkeznek, vagy egész családdal.  Ha viszont szívesen elhívnád a párjukat is, akkor így címezd: Kovács János és párja. Ha gyerekestül várod őket, akkor így: Kovács János és családja.

A rokonok mindig késnek, milyen időpontot írjak a meghívóra, hogy biztosan időben ott legyenek?

Ha tudod, hogy sok a késős, akkor például a késők meghívója mellé tehetsz egy vicces kísérő cédulát, amire ráírod, hogy "titeket 30 perccel előbb várunk!" Vagy szóban megemlíted nekik. Ezzel talán elérheted azt, hogy aznap ne késsenek, már ha nem sértődősek.
Másik megoldás, ha az egész násznépet előbb hívod, és egy welcome fogadásra invitálod. Az állófogadás amúgy is remek alkalom, hogy ráhangolódjon mindenki az esküvőre és kicsit jobban megismerjék egymást a rokonok. Fél óra elegendő a legtöbb későnek, így amiről lemaradnak, az csupán a pogácsa és a narancslé. 😉

Mire kell figyelni a meghívó megrendelésénél?

Az interneten számos esküvői meghívót lehet találni, azonban a legtöbb esetben ezekre kell odafigyelnetek a nyomdai megrendeléskor:

A meghívók elkészítésének idejét kérdezzétek meg mielőtt rendelnétek.
A meghívó szövegén:

  • az alapvető információk legyenek helyesen feltüntetve (dátum, idő, hely, nevek)
  • nagyon alaposan ellenőrizzük le a helyesírást
  • minden megadott adatot ellenőrizzünk le (címet, telefonszámot, ...)

A megrendelést követően a nyomda küld egy grafikai tervet. Ezt inkább nyomtassuk ki és nézzük át többször. Érdemes odaadni olyan embernek, aki még nem látta. Mert aki először olvassa, annak az esetleges hibák gyorsan feltűnnek. Jóváhagyott grafikai terv után már hiába reklamálunk a nyomdának. Ilyen apróságokon múlhatnak 10-20 ezer forintok.

Fontos tisztázni a postázás módját. A postázási cím olyan cím legyen, ahol megbízható a postás, és nem vesznek el vagy sérülnek meg a meghívóitok. De a legtöbb cég futárral dolgozik már, ebben az esetben viszont nincs lehetőség este átvenni a csomagot, ezért érdemes olyan címet megadni, ahol napközben megtalálnak titeket.