Gyakori kérdések

Összeszedtem pár kérdést, ami szerintem a legtöbb ember fejében felmerülhet az esküvőszervezők kapcsán. Remélem segít nektek kicsit átlátni a szakmám, és az én hozzáállásom. Ha úgy érzed, a leírtak alapján szívesen megismerkednél velem, kérj ajánlatot a kapcsolat menüpont alatt!


K:
Kiknek ajánlott esküvőszervezőt fogadni?
V:

Erre nincs szabály, de ha a most következő leírásban magadra ismersz, akkor érdemes elgondolkodnod:

 • Ha nem túlélni szeretnéd a nagy napod, hanem gondtalanul megélni annak minden percét.  Gondolj csak bele, egy esküvőn rengeteg szolgáltató dolgozik egyszerre, akiket valakinek irányítani kell. Sok az apró részlet, amit valakinek észben kell tartania. Ha nem szeretnéd, hogy egy stresszes rohanás legyen a napod akkor jó helyen jársz! 😉
 • Ha nagyon elfoglalt vagy és nincs 300 órád mindennek utána járni. A ráfordított idő nyilván esetenként mindig változó, de alapvetően egy esküvő elmondhatjuk, hogy nagy falat, és nem pár óra összerakni minden apró részletet.
 • Ha nem csak egy esküvőre vágysz, hanem a legjobbat szeretnéd kihozni életed egyik legfontosabb napjából. Ha fontos számodra a minőség, és szükséged van valakire, akinek a meglátásai, ötletei és gyakorlati tudása biztosíték arra, hogy olyan esküvőd lesz, amit elképzeltél.
 • Ha nincs gyakorlatod a szervezésben, és jól jön a segítség. Ha szeretsz biztosra menni, és szükséged van valakire, akihez bátran fordulhatsz a kérdéseiddel. Tőlem őszinte, gyakorlatias választ kaphatsz. Én mindig megmutatom az érem mindkét oldalát, hogy objektíven tudj dönteni. A döntés csak a tiétek, a lehetőségek között pedig segítek eligazodni. Ha egy tapasztalt és kreatív ember segítségét keresed, írj nekem.
 • Ha külföldön élsz, de itthon tervezed az esküvőd a távolság rémisztő lehet. Nem egyszerű úgy dönteni ilyen fontos dolgokról, hogy a személyes kontkaktus elmarad. A mai modern világban a Skype, Messenger, Viber nyújtotta lehetőségek tökéletesen áthidalják a távolságot. Az időzónák közötti eltérés sem lehet akadály részemről, hiszen azt vallom, hogy minden megoldható, csak akarni kell egy kicsit. Az esküvőszervező legfőbb feladata, hogy a pár érdekeit képviselje mindig, ezt az egyszerű elvet követve dolgozom, ha megkapom a bizalmatokat,  igyekszem a legjobb tudásom nyújtani.
 • Ha tisztában vagy vele, hogy alma és alma között is van különbség és te a legpirosabbra vágysz. 😉 Akkor ne keress tovább!

K:
Hogy dolgozik az esküvőszerveződ?
V:

Egy jó szervezőnek  úgy gondolom, hogy az álmokat kell valóra váltania. Rá kell érezni arra, hogy kihez milyen esküvő illik. Ehhez a sok sok gyakorlatias kérdésen túl nagyfokú empátiára van szükség, és jó emberismeretre. Hiszen pár hónap vagy jobb esetben 1 év alatt kell megvalósítani két kezdetben teljesen idegen ember vágyait. Olyan szervezőnek vallom magam, aki mindvégig azon van, hogy ez sikerüljön. Számomra fontos az is, hogy a két idegen ne maradjon idegen.

Az esküvő körüli teendők minden folyamatában részt veszek, amibe bevontok. Mindenkinek mások az igényei, és ezt én tiszteletben tartom. Ha igényled, hogy elkísérjelek a ruhapróbára, szívesen elmegyek és a számodra legelőnyösebb ruhára fogom azt mondani, hogy jól áll,  hiszen egy "kívülálló" vagyok, aki nem lát nap mint nap, és nincsenek berögzült elképzeléseim rólad.

Segítek kiválasztani a megfelelő szertartás és vacsora helyszínt, megtervezzük közösen, majd figyelemmel kísérem az esküvői költségvetést. Az elképzeléseitekhez, hozzátok és a násznéphez leginkább passzoló szolgáltatókat ajánlom nektek.

Amit nem fogok helyettetek megtenni: én sosem fogok dönteni, az mindig a ti kezetekben van! Az én szerepem csupán annyi, hogy megmutassam a számotokra legjobb lehetőségeket.

Időpontokat egyeztetek minden személyes találkozóra, folyamatosan kapcsolatot tartok mindenkivel, aki az esküvőn szerepet tölt be, így minden szál hozzám fut be, és minden információt én gyűjtök össze.

Összefogom az esküvői stábot, és ellátom őket a megfelelő információkkal. Intézem az összes papírmunkát (szerződések, megrendelések) ,  pénzügyi elszámolásokat és kalkulációkat, forgatókönyvet készítek.

Jelen vagyok az esküvő napján egészen a kezdetektől (akár már a készülődéstől, ha kell  segítek befűzni a ruhád, vagy megetetlek, hogy ne ájulj el a templomban). Feladatom, hogy koordináljam a szolgáltatókat és mentesítselek titeket minden vállatokra nehezedő aznapi tehertől. Az esküvőtök napján "fogom" a kezeteket, és védőangyalként őrködöm, hogy minden sínen menjen. Ha gubanc van, én azért vagyok, hogy a lehetőségekhez képest azt rugalmasan megoldjam. Ti is szeretnétek egy őrangyalt?  Ha igen, írj nekem!


K:
Mikor érdemes felkeresni a szervezőt?
V:

Ideális eset, ha korán felismered, hogy egy tökéletes esküvő megszervezése valóban nagy kihívás, ugyanakkor egy "külsős" , mégis megbízható ember jelenlétét igényli. Ahhoz, hogy ne kelljen egy vendégre sem olyan felelősségteljes feladatot osztani, ami akadályozhatja az önfeledt szórakozásban, elengedhetetlen az esküvőszervező. A lánykérés után, amint körvonalazódtak a főbb elképzelések, érdemes felkeresni a szervezőt és átbeszélni az elképzeléseket. Sokan nem is gondolják, mennyi szempontot kell figyelembe venni akár egy helyszín kiválasztásakor, amit utólag tökéletesen korrigálni már nem lehet. Pl. kicsi a tánctér vagy nem megfelelő az elrendezés....

Ha belevágtál a szervezésbe és menet közben láttad be, hogy kell a segítség, attól még nem kell egyedül végigcsinálnod, menet közben is kérhetsz segítséget. Megfelelő tapasztalattal és rutinnal jó irányba lehet terelni az eseményeket, és az esetlegesen elkövetett hibákat lehet valamelyest kompenzálni. Merj segítséget kérni, mert ez a nap nem ismételhető meg!


K:
Tévhit, hogy az esküvőszervező nem olcsó?
V:

Sokan úgy gondolják, hogy rengeteget tudnak megspórolni, ha maguk intéznek mindent...

Én úgy gondolom, hogy ez nagy naivitásra vall. Megfelelő tapasztalat nélkül, ha nem vagy szakmabeli honnan is tudhatnád, hogy mikre kell odafigyelni egy esküvő megszervezésekor, és mik lehetnek az apró buktatók? Hogy mennyibe kerül egy szolgáltató? Mit kapsz a kialkudott áron? Milyen minőségű szolgáltatást? Mi az optimális ár- érték arány? Ha úgy gondolod, hogy majd a neten megnézed, és összehasonlítod az árakat, akkor ne feledd, hogy két számodra ismeretlen szolgáltató közül lehetetlen reális összehasonlítást végezni. Aki excel táblába írva próbálja összehasonlítani a körtét az almával az nem jár sikerrel, mert megfelelő háttér információk és tudás nélkül ez lehetetlen az esküvői piacon.

Az esküvőszerveződ tiszteletdíja többszörösen megtérülhet, ez csak nézőpont kérdése.
Az esküvő egy komplett rendszer, aminek minden pici része ugyan olyan fontos, és ha csak egy porszem kerül a gépezetbe, már beláthatatlan következményei lehetnek.

Vannak pénzben nem mérhető értékek, amit Az esküvőszerveződ nyújtani tud:

 • "Az idő pénz" , ha megbíztok, a szervezéssel járó időt inkább együtt tölthetitek.
 • Nem kell izgulnod, mert jó kezekben vagy, és stressz nélkül készülhetsz a nagy napra, hiszen én mindvégig a ti érdekeiteket képviselem.
 • Folyamatos segítséget, tanácsokat, ötleteket kaptok az esküvő előkészületeitől kezdve a végéig.
 • Azokat a szolgáltatókat ismerhetitek meg, akik hozzátok a legjobban passzolnak, ezáltal teljesen rátok szabott és egyedi lesz a menyegzőtök.
 • Nem futtatok veletek felesleges köröket, mivel rendkívül gyakorlatias vagyok.
 • A problémákat elsimítom, legtöbbször még mielőtt észrevennétek.
 • Az esküvő egyszeri és megismételhetetlen, a hibáknak nagy ára lehet, ezért fontos egy tapasztalt szervező, aki a szívén viseli az esküvőtöket.
 • Olyan esküvőt igyekszem szervezni, amilyenre vágytatok, és ezzel a szép esküvői emlékkel gazdagodtok majd.

Most térjünk rá az anyagi részre:

 • Tiszta lappal szeretek játszani, így az általam kiajánlott szolgáltatók árai ugyan azok az árak, mint amiket privát megkeresés útján kapnátok.
 • Megtalálom nektek a megfelelő ár / érték arányú szolgáltatót, amit rálátás nélkül nagyon nehéz lenne megtalálnotok.
 • Sok esetben akár kedvezményeket is el tudok érni, mert tudom mit, mikor, hol,  hogyan lehet.
 • Alkudni is tudni kell, vannak esetek, amikor lehet, és van, amikor nem éri meg, hiszen a minőség rovására menne. Ezt fel kell ismerni, és tudni kell kezelni, hiszen ha a másik fél rossz szájízzel áll az esküvőtökhöz, az már régen rossz.
 • Nyilvánvalóan nem ingyen dolgozom, az a szervező aki ezt mondja magáról annak biztos ingyen adják a kenyeret a boltban és a csekkjeit is valaki más fizeti be helyette.  Viccet félretéve ne legyetek naivak, ilyen szervező nincs. Az időm nekem is drága, nekem is van vőlegényem és egy kislányom, és vannak barátnőim, akikkel szívesen csacsogok. Ugyanakkor szeretem a munkám és a kihívásokat. Szeretek a munkámért elismerést kapni, és pénzt keresni amit a családomra költhetek. Azt is elmondhatom, hogy két lábbal állok a földön és reális számokban gondolkozom, fontos, hogy az ár - érték arány, amit másoktól elvárok,  nálam is jó legyen!

K:
Mennyibe kerül az esküvőszervező?
V:

Az esküvőszerveződ tiszteletdíja: ez egy változó összeg, amit az első személyes találkozó után tudok megmondani. A díjazásom az elképzeléseitek, az esküvőtök jellege, helyszíne és dátuma, az esküvőtök készültségi foka és bonyolultsága is befolyásolja.
Az összeg fedezi : a teljes szervezés költségét, a helyszínbejárásokat, a személyes találkozóinkat, a telefonszámlám és az útiköltségem Budapesten belül, a munkaidőm, az egész napos rendelkezésre állásom, és az esküvő lebonyolítását a nagy napon…. És persze 24 órás lelki segély szolgálatot, mivel menyasszonynak lenni nem egyszerű. 😉


K:
Mi történik az ajánlatkérés után? Hogy néz ki az esküvőszervezés folyamata nálad?
V:

Levélben nehéz leírni mindent, még aki nagyon alapos, annak sem sikerülhet, hiszen ez olyan személytelen és megfoghatatlan, nehéz átlátni mit is akarhat tudni a szervező. Mégis, ez az első lépés, amire én válaszolok és abból majd eldöntöd, hogy lesz-e folytatása a levélváltásunknak.

Úgy gondolom, hogy a sikeres együttműködésünk fontos feltételei közé tartozik a kölcsönös szimpátia. Ezt csak egy személyes találkozó alkalmával tudjátok eldönteni, beülünk egy kávézóba és beszélgetünk rólatok, az elképzeléseitekről, és arról hogy én mit is csinálok és hogy dolgozom, ki vagyok mi vagyok. Ez egy minden kötöttségtől mentes találkozó, ami után majd közösen eldöntitek, hogy szeretnétek-e folytatást. Mindig azt kérem, hogy egyet aludjatok mielőtt döntenétek, és leghamarabb csak másnap fogadom el a válaszotokat.

Ha úgy döntötök, hogy bizalmat szavaztok nekem, akkor kezdődhet a közös "munka", és sorra vesszük a hiányzó dolgokat, amiket megbeszéltünk. Folyamatos e-mailes és telefonos kapcsolatban vagyunk, amikor a helyzet úgy kívánja személyesen találkozunk. Helyszínt választunk, amit közösen megtekintünk, elkísérlek titeket a szolgáltatókkal történő találkozókra, vagy a ruhapróbára. Én vagyok az az ember, akivel gond nélkül átbeszélhetitek a vágyaitokat, és félelmeiteket, megoszthatjátok az esküvőtökkel kapcsolatos gondolataitokat. Én biztosan nem foglak letorkollni titeket, hogy már megint ez a téma, mert lehetnek olyan emberek körülöttetek, akik ezt hamar megunják...

Először felépítjük az esküvő alapvető pilléreit, miután ez megvan jöhet egy kis pihenő mindkettőtöknek, amikor esküvői gondolatok nélkül visszazökkenhettek a normál kerékvágásba. Kell ez a kis lazítás mindenkinek ilyenkor, hogy ne váljon egy negatív élménnyé a szervezés és megmaradjon a lelkesedés mindkettőtöknél. Amikor vége a pihenőnek szólok, és a pillérekre felépítjük a többi apró részletet amíg össze nem áll egy teljes egésszé. A forgatókönyv megírásakor lesz kész az esküvőtök. Olyan ez mint amikor a korinthoszi oszlopok tetejére felkerül a timpanon. 😉
Minden apró részletre kitérünk benne, így mire eljön a nap, nem lesz nyitott kérdés, nem lesz nyomás a vállaitokon és felszabadultan át tudjátok élni ezt az érzelmekben gazdag eseményt.  Egymásra és a vendégeitekre is jut időtök, hiszen úgy gondolom, hogy ennek erről kell szólnia. Az esküvőtökön végig ott vagyok, és segítek, ahol kell. Mint védőangyal a háttérből figyelek, hogy ez a nap tényleg csak rólatok szóljon! Az esküvőtök után elszámolunk és elbúcsúzunk, és remélem hogy néha újra előkerültök és kapok híreket rólatok.


K:
Hol vállalsz esküvőszervezést?
V:

Erre nincs igazán írott szabály, csak megállapodás kérdése, elmegyek bármeddig! Azonban főleg Pest megyében, illetve Budapest 150 km-es vonzáskörzetében mozgok rugalmasan, így a legtöbb esküvőm főleg Pest megyében van. A szervezési feladatok nem helyhez kötöttek, így országszerte vállalok szervezést, azonban fontos tudni, hogy a szervezés folyamata több személyes találkozót is megkövetel.


K:
“Majd a család, barátnőm, anyukám segít megszervezni! ” avagy „Hogyan mondjam meg neki, hogy ne bántsam meg?”
V:

Alapvető megszokás, hogy a családra és a barátaitokra számíthattok, így természetes, hogy megbíztok bennük. Azonban ritka az olyan családtag vagy jó barát, aki tényleg naprakész, és tapasztalt esküvőszervezés terén. Mindezek mellett, még ha van is ilyen ember a közeletekben, felmerülnek további kérdések kiszemelt ismerősötökkel kapcsolatban: van-e elegendő ideje a szervezésre, elég rátermett-e a feladatra, mennyire rugalmas és kreatív, megegyezik-e az ízlésetek… ? Mindezek után, ha minden szempontból megfelelő kiválasztottatok, tegyétek fel magatoknak még  ezt a nagyon fontos kérdést: hogy őt, mint meghívott vendég szeretnétek magatok mellett tudni a nagy napon, vagy elhavazzátok az esküvőtök körüli teendőkkel? Ez komoly terhet jelent, ha közeli ismerős, barát, akkor nem jó megoldás ekkora felelősséget sózni rá, ha pedig nem annyira közeli ismerős, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyire bíztok meg benne.

Még egy fontos momentum, amire a tapasztalat rávilágít: az esküvő bejelentése után jó szándéktól vezérelt segítők sora bukkan majd fel körülöttetek, akik szívesen részt vesznek az előkészületekben. Ennek számos előnye lehet, de ne feledkezzetek meg arról, hogy ami nekik tetszik, nektek nem biztosan fog, és segítségüket elfogadva számos kellemetlen helyzetbe sodorhatjátok bele magatokat az esküvő előtt és alatt. Esetleg a közeli ismerősök között van egy esküvői szolgáltató, akinek a munkássága nem feltétlenül illik bele saját esküvői elképzeléseitekbe? Felmerült már benned a kérdés:  „Hogyan mondjam meg neki, hogy ne bántsam meg?” Egyszerűen, hiszen erre van a jobb kezed: fogadd fel Az esküvőszerveződ!