A jegygyűrű története

 

Kazeskuvoszervezod_agocsvirag_jegygyuruarikagyűrű, jegygyűrű, mátkagyűrű, kísérőgyűrű. Az egyszerűségében is sokat jelentő szimbólum, amelynek története és a hozzá kapcsolódó legendák, szokások megérdemelnek egy áttekintést, mielőtt kiválasztjuk a hozzánk legjobban illő darabot az ékszerésznél.

Eredete az ókorba nyúlik, az egyiptomiak papirusztekercsből készítették az első jegygyűrűt. Ám nem bizonyult ez az anyag időtállónak, így lassan felváltotta a bőr, a csont, az elefántcsont gyűrű. Minél drágább anyagból készült, annál gazdagabb a férfi, aki adta.
A rómaiak vasból készítették, ők voltak az elsők, akik gravíroztak is bele. A birtoklást, a tulajdonlást szimbolizálta. A keresztények gazdagon díszítették, galambot vagy két összekulcsolt kezet véstek bele. Az egyház a 13. században barbár szokássá nyilvánította a díszes gyűrű viselését, és csak egészen egyszerű karikagyűrűt engedélyezett.

De nézzük csak, ki adta, kinek adták, miért adták. Tudod-e , hogy a jegyajándékok és a jegykendő helyett a 19. században terjedt el a jegygyűrű, mint az összetartozás szimbóluma. Eleinte több gyűrűt is viselhettek a lányok több udvarlótól, később csak azé maradt meg, akinek igazán komolyak voltak a szándékai. VIII. Henrik lánya, Mary volt az, aki a legfiatalabb korában, már kétévesen kapott jegygyűrűt, ez a legkorábbi és legkisebb gyűrű, amir

ől tudunk. Az első jegyzett jegygyűrű 1477-ben Maximilian, német király gyűrűje, melyet Burgundy Máriának adott, hogy megpecsételje fogadalmát.
Lady Di pedig gyémántokkal kirakott ovális zafírt viselt.

A gyűrűs ujj – számunkra egyértelmű, hogy a 4. ujj. De miért pont ez? Melyik kézen viseljük?
Sokáig azt tartották, hogy az ember egyik vénája a szívből egyenesen a 4. ujjig vezet , így semmi más nem lenne alkalmasabb a szívből jövő szerelem kifejezésére – később azután ezt a feltevést orvostudomány nem igazolta.
Egyes kultúrákban a középső ujj a tisztátalanságot jelképezte, a prostituáltak a középső ujjukon hordták a gyűrűt.

A bal kézen viselésnek praktikus okai voltak – – ez a ritkábban használt kéz, hiszen az emberek többsége jobbkezes. Talán a 4. ujj a legritkábban használt ujj, semmi olyan funkciója nincs, amelyben akadályozhatná a gyűrű hordását.

Amíg általánosan elterjedt a 4. ujj, mint gyűrűsujj, a zsidóknál pl. a mutatóujjon díszeleg a karikagyűrű.
Ma a jegyességet a bal kézen hordott gyűrű jelképezi, házasságkötés után pedig a karika a jobb kézre kerül.

Csak az USA-ban minden évben 17 tonna aranyból készítenek jegygyűrűt. (2010-es adat.)
Legyen a tiéd gyémánttal díszített vagy egyszerű rézkarika – az mindig az örökkévalóságot, a soha el nem múló, végtelen szerelmet szimbolizálja!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés